• Kringloopexpo
  • Kringloopexpo
slider title

RECYCLAGE VAN TENTOONSTELLINGSMATERIAAL: EEN DIGITAAL PLATFORM

Brugge Plus en Musea Brugge slaan de handen in elkaar voor een innoverend en duurzaam project. Een platform opstarten waarbij artistiek hoogstaand tentoonstellingsmateriaal kan hergebruikt worden.

WAT?

Tentoonstellingsarchitectuur van een expositie wordt de afgelopen jaren steeds belangrijker. Niet enkel de inhoud van een tentoonstelling maar ook de manier waarop kunstobjecten gepresenteerd worden, vormt een onderdeel van de beleving van de toeschouwer. In veel recensies wordt naast de inhoud ook de tentoonstellingsarchitectuur beoordeeld. Grote tentoonstellingen lopen meestal slechts enkele maanden. Het overgrote deel van het tentoonstellingsmateriaal (wanden, stolpen, belichting, enz.) is na afloop voor de organisatoren niet meer bruikbaar. Dit heeft enerzijds met beperkte opslagruimte te maken maar anderzijds ook met de ambitie van tentoonstellingsarchitecten.

WAAROM?

  • Beperken van de ecologische voetafdruk van tentoonstellingen. Door het hergebruik van materiaal verhogen we de duurzaamheid van culturele investeringen en springen we bewuster en zuiniger om met de natuur.
  • Efficiënter inzetten van middelen. Veel tentoonstellingsmateriaal wordt op maat gemaakt met dure grondstoffen. Op die manier slorpt de tentoonstellingsarchitectuur een belangrijk deel van het budget op. Nochtans kunnen vele zaken gerecupereerd worden, zeker als ze modulair en met oog voor duurzaamheid geconstrueerd worden. Vb. een strakke universele stolp met sokkel kan met een likje verf opnieuw ingepast worden in een andere architectuur.
  • Het stimuleren van de herbruikbaarheid en de modulaire opbouw van tentoonstellingen.
  • Het uitwisselen van tentoonstellingsmateriaal kan de samenwerking tussen organisatoren in de culturele sector bevorderen.
  • Via de participatie in dit project getuigen alle betrokkenen van een maatschappelijk engagement: beperken van de ecologische voetafdruk en verantwoord besteden van belastingsgeld.

MEER INFO & CONTACT

Via het digitaal platform www.kringloopexpo.be kunnen geregistreerde gebruikers zoekertjes en advertenties plaatsen en kan men een inventaris (aanbieder, afmetingen, foto's, te koop of te huur ...)  terugvinden.

Projectverantwoordelijke:
Rien Vandermeersch
rien.vandermeersch [at] bruggeplus.be
+32(0)50 44 30 04