• Le Channel
  • Europese projecten
slider title

HAPPY BORDER

De titel van een Europese samenwerking tussen twee culturele organisaties uit Frankrijk en België: Brugge Plus vzw en Le Channel, scène nationale de Calais. Beide organisaties wilden originele, artistieke banden smeden tussen twee verschillende culturen en taalgebieden door een grensoverschrijdende samenwerking gedurende vier jaar ; van 1 november 2009 tot 31 oktober 2013 .Een avontuur voor zowel de Franse als de Belgische bevolking die dicht bij elkaar wonen maar eigenlijk verre buren zijn. Een project met twee hoofdthema’s, straattheater en vuurspektakels, en onderverdeeld in zes grote acties, waarvan u hieronder een korte samenvatting kunt lezen.

Partner

Le Channel scène nationale de Calais

Een oud slachthuis omgevormd tot een artistieke broedplaats met een bibliotheek, café en restaurant. Gelegen in de Bd Gambetta 173 in Calais. Een organisatie van 16 medewerkers en een plaats waar het spektakel tot leven komt: straattheater, circus, vuurworkshops,gastronomische evenementen, poppentheater, litteratuur en andere…Van september tot juni organiseert Le Channel artistieke, folkloristische en volksevenementen,zoals Feux d’hiver en Libertés de séjour.

Grensoverschrijdende samenwerking tussen november 2009 en oktober 2013

Projecten van artistieke creaties waarbij vuur het belangrijkste onderdeel is. Straattheater, zowel in de winter als in de zomer. Artistieke ervaringen die het dagelijkse leven van de stad en zijn bewoners veranderen. Een samenwerking met de compagnie La Machine, onder leiding van François Delarozière.

gerealiseerde projecten en creaties:

Symphonie mécanique in Brugge en Calais
Uitwijken in Brugge en Calais 
vertaling van voorstelling "Wereld, einde van een..." van Compagnie Frieda ihkv Uitwijken. 

De samenwerking tussen circusscholen, 2010 tot 2013

Een uitwisseling tussen de circusschool van Le Channel en circusatelier Woesh uit Brugge. Een artistieke stage van een week waaraan 20 Vlaamse en 20 Franse leerlingen deelnemen. Ieder jaar wisselen we van locatie: ofwel Brugge ofwel Calais. Een cultureel verblijf :gedurende een week logeren de bezoekende leerlingen in de andere stad.

gerealiseerde stages:

Brugge 2011 met Cie Contre Coeur
Brugge en Calais 2012
Calais 2013 met Cie Circo Ripopolo 

Cultuureducatie tijdens het schooljaar 2011 – 2012

Een artistiek project in een Brugse school en één in een school in Calais. De titel: ‘Vel tegen Vel’ als uitgangspunt voor het artistieke werk. Een ontmoeting tussen Vlaamse en Franse leerlingen, elkaar leren kennen op het vlak van cultuur in alle betekenissen van het woord. Een project met als thema de Indische cultuur dat zich eerst in één stad afspeelt en zich daarna verder zet in de andere stad. Een gemeenschappelijk toonmoment van de gerealiseerde werken in Calais.

De uitwisseling van publiek tussen december 2009 en oktober 2013

Bussen werden ingelegd tussen Brugge en Calais ter gelegenheid van artistieke evenementen georganiseerd door beide culturele organisaties. Via dit gratis vervoermiddel kunnen zowel de inwoners van Brugge als die van Calais gemakkelijk een evenement bijwonen in de andere stad. De bevolking wordt zo gestimuleerd om eens een evenement bij te wonen aan de andere kant van de grens.

gerealiseerde busreizen:

Brugge - Calais: 
- Feux d'hiver 2009
- Liberté de séjour 2011, 2012 en 2013
- Faim d'année 2011
- toonmoment Vel tegen Vel 2012
- Uitwijken in Calais 2013 

Calais - Brugge:
- Concert Ronde van Vlaanderen 2010
- Cirque Plus 2010 en 2012
- Kookeet 2011
- toonmoment circusstage 2011
- 10 jaar Brugge Culturele hoofdstad van Europa 2012
- Uitwijken Sint-Kruis 2012

Een gemeenschappelijke en grensoverschrijdende communicatie van het project, tussen december 2009 en oktober 2013

Een kenmerkend logo van de gerealiseerde evenementen in het kader van het Europese project. Een website (www.happyborder.eu) en een link op elk van onze sites zodat de mensen op de hoogte blijven van de voortgang van het project.De verspreiding van een nieuwsbrief, tweemaal per jaar.Ieder jaar een persconferentie. Een brochure met foto’s als aandenken: een overzicht van het project.